Gyakran Ismételt Kérdések (Gy.i.k)

Hasznosnak találta a választ?
6
24

Lejárt szavatosságú gyógyszereket vagy gyógyszermaradékot a patikákba lehet visszavinni.

Hasznosnak találta a választ?
11
0

Használt étolajat a MOL benzinkutakon ingyenesen lehet leadni.

Lakossági étolaj átvétel lehetséges: Egyszerre max. 10kg.
Bármilyen üveg vagy műanyag edényben lehet hozni.
Az olaj nem lehet más anyaggal szennyezett! (sütéskor keletkezett ételmaradvány nem számít!)

 

Bővebb információt itt talál: link

Hasznosnak találta a választ?
10
0

Keszthelyi lakosok az ilyen jellegű hulladékaikat díjmentesen adhatják le a hulladékudvarban, lakcímkártya és a díjfizetés igazolása mellett.

Hasznosnak találta a választ?
15
6

A Keszthelyen található szelektív gyűjtőszigetek bármelyikén elhelyezhetőek. Ezen kívül igyekszünk a városban több helyen ÜVEGGYŰJTŐ PONTOKAT kialakítani. Jelenleg a Tapolcai úton, a Csíkos ABC-nél és a Hévízi úton a Mobil Petrol benzinkúton találhatnak üveggyűjtő pontot.

Hasznosnak találta a választ?
8
4

Üveg hulladékot NEM lehet a szelektív edénybe tenni, mert a kézi válogatás során jelentős balesetveszélyt okoz.

Hasznosnak találta a választ?
7
0

A KETÉH Kft. festetics úti válogatóművébe kerül, ahol kézi erővel válogatják szét a megfelelő frakciókat (papír, műanyag, fém, társított) Ezt követően bálázzák, majd továbbszállítják újrahasznosításra.

Hasznosnak találta a választ?
6
0

Tiszta újságpapír, könyv, hullámpapír, kisebb papírdobozok (pl. teás, sajtos, reggeliző pelyhes, tojásos)

A nagyobb kartondobozokat kötegelve kiteheti az edény mellé. Italos dobozok (üdítős, sörös), konzerv dobozok kiöblítve (állateledel, egyéb élelmiszer), üdítős, ásványvizes, sörös, citromleves italos palackok (PET) kilapítva, fóliák (szatyrok, zacskók), kiöblített mosogatószeres, mosószeres, tisztítószeres, tusfürdős, samponos flakonok, tejes, gyümölcsleves többrétegű italos karton- doboz tisztán és kilapítva

Hasznosnak találta a választ?
7
1

Jellemzően olyan szerves hulladékok kerülhetnek a bio edénybe, melyek komposzt készítésre alkalmasak, mint pl.:élelmiszertisztítási hulladék (héj, mag, magház,szár, levél, tojáshéj) nem felhasznált élelmiszer (zöldség, gyümölcs, tojás) szobanövény, levelek, elszáradt virág, dísznövények, virágföld, papírtörlő, tea filter, kávézacc, fa fűrészpor, lomb, levelek, fű, lehullott gyümölcsök, étkezésre nem alkalmas zöldség, gyümölcs, szármaradvány, vékony ágak (max. 1 cm átmérővel), fahamu

Hasznosnak találta a választ?
8
1

Keszthelyen jellemzően az őszi időszakban van lomtalanítás. Ennek pontos időpontját minden esetben közzétesszük honlapunkon, Facebook oldalunkon, Balatoni Krónika című információs magazinban és ügyfélszolgálati irodánkban.

Hasznosnak találta a választ?
5
4

Azért, mert a HUSZ Kft. feladata a hulladékszállítás.

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban Ht.) 32/A. § alapján, az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására, az állam koordináló szervezetet hozott létre Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. néven. Az NHKV Zrt. feladata többek között a közszolgáltatási díjak beszedése a közszolgáltatóktól kapott adatok alapján.

 

Hasznosnak találta a választ?
4
0

Kérjük keresse az ügyfélszolgálatot, rendelünk Önnek új matricát.

Hasznosnak találta a választ?
6
2

Mivel ezek az edények a szolgáltató tulajdonát képezik, ezért rongálódás során lehetőség van cserélni azokat.

Hasznosnak találta a választ?
7
0

A kommunális edény az ingatlanhasználó saját tulajdona. Amennyiben tönkremegy az edény, úgy újat kell vásárolni. Amennyiben bizonyíthatóan a szállítás során ment tönkre (pl. videó felvétel), úgy pótoljuk az edényt.

Hasznosnak találta a választ?
4
5

A szelektív edény a Szolgáltató tulajdona, melyet használatba adott az ingatlanhasználónak. Amennyiben a szerződés megszűnik vagy a szolgáltatást szüneteltetik, úgy ezeket az edényeket vissza kell adni a szolgáltatónak, vagy átadni az új tulajdonosnak, ha ő is igényli.

Hasznosnak találta a választ?
4
0

A kommunális edény az ingatlanhasználó tulajdona, neki kell beszereznie az edényt

Hasznosnak találta a választ?
4
0

Azért, mert fekete zsákban semmilyen hulladékot nem szállítunk el.

  • A kommunális edény mellé kirakott fekete zsák plusz hulladék, melyet csak az ügyfélszolgálati irodában vásárolható emblémával ellátott zsákban szállítunk el.
  • Szelektív hulladékot azért nem szállítunk el fekete zsákban, mert lehetséges, hogy nem szelektív hulladék van a zsákban. Ezért kérjük, hogy szelektív hulladékot csak és kizárólag átlátszó vagy világos színű zsákban helyezzenek ki, hogy kollégáink lássák, hogy megfelelő minőségű hulladékot gyűjtene-e be.
  • Bio hulladékot azért nem szállítunk el fekete zsákban, mert a begyűjtött hulladék komposztálásra kerül, a fekete műanyag zsák pedig nem komposztálható és nagy arányban rontaná a keletkező komposzt minőségét.
Hasznosnak találta a választ?
4
2

A kommunális edényen a lila matrica azt jelenti, hogy az edény ürítése minden héten történik. Erre elsősorban a kollégáinknak van szüksége, hogy tudják melyik edényt mikor kell üríteniük.

Hasznosnak találta a választ?
5
1

A kommunális edényen a kék matrica azt jelenti, hogy minden második (páratlan!) héten történik a kommunális edény ürítése. A bio edényt használóknál fordul ez elő jellemzően. Erre elsősorban a kollégáinknak van szüksége, hogy tudják melyik edényt mikor kell üríteniük.

Hasznosnak találta a választ?
6
0

Igen. Szüneteltetést minden használaton kívüli ingatlanra lehet kérni, 6 havi időtartamra, mely korlátlan ideig meghosszabbítható. Szüneteltetést kérhetnek személyesen az ügyfélszolgálatunkon, vagy a honlapunkról letölthető szüneteltetési kérelem formanyomtatvány online megküldésével. Fontos tudni, hogy a kérelemhez minden esetben mellékelni kell egy olyan közüzemi számlát (legfőképp víz számlát), amelyen egyértelműen látszik, hogy nincsen fogyasztás az ingatlanban. Például olyan vízdíj számlát fogadunk el, amelyen az látszik, hogy csak alapdíjat, vagy maximum havi 1 m3 átalányt fizetnek.

Amennyiben nem csak 6 hónapra szeretnék kérni a szüneteltetést, úgy a kérelmezést a közüzemi számla bemutatásával együtt, a 6.-ik hónap lejárta előtt meg kell ismételni, ellenkező esetben a számlázás automatikusan újraindul.

Szüneteltetési kérelem formanyomtatvány letölthető innen:Szüneteltetési kérelem

Hasznosnak találta a választ?
5
1

Az egyedül élő ingatlanhasználók 60 L-es edényméretre köthetnek szerződést, akkor, ha a lakcímnyilvántartás alapján kiállított igazolást bemutatják. Igazolás kérhető az Önkormányzat Igazgatási Osztályán. A kedvezményt a benyújtást követő hó 1. napjától tudjuk biztosítani.

Hasznosnak találta a választ?
3
0

Nem, szerződést csak tulajdonossal kötünk.

Hasznosnak találta a választ?
2
2

Mivel a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás kötelező közszolgáltatásnak minősül, ezért kötelezően igénybe kell azt venni. Amennyiben Ön vásárol egy ingatlant, de azt nem jelenti be, viszont az eladó igen, így Ön a jogszabályok értelmében bekerül a kötelezettek közé. Kollégáink minden ilyen esetben postai úton küldenek egy alapszerződést, mely akkor is érvényes, amennyiben Ön azt a kérésünk ellenére aláírva nem küldi vissza.

Hasznosnak találta a választ?
4
2

Amennyiben adásvétel történik, úgy az eladónak és a vevőnek is bejelentési kötelezettsége keletkezik, melynek 15 napon belül eleget kell tennie.
A bejelentést megtehetik személyesen az ügyfélszolgálatunkon, vagy a honlapunkról letölthető ügyfélváltozás bejelentő formanyomtatvány online megküldésével.

Hasznosnak találta a választ?
7
1

Azért kell hulladékszállítási szerződést kötni, mert a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevétele minden ingatlanhasználó számára kötelező.

Hasznosnak találta a választ?
5
5

Bővebben

Küldje el kérdését Ön is!

Kérdés címe: (Pl.: nem vitték el a szemetemet, mit tehetek?):

Milyen kérdésre szeretne választ kapni?

Kérdező neve (nem kötelező):

(Milyen nevet jeleníthetünk meg a kérdéséhez?)